Büyükakın: “Belediyecilik de 4.0 modeline geçeceğiz”
ESAM Kocaeli’nin konuğu olan Ak Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahir Büyükakın “Yerel Yönetimler” konulu söyleşide projeleri ve kent yönetimi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Büyükakın “ Belediyecilikte de artık 4.0 olmalı. Geleceğin dünyasında yeni değerler üretmek istiyorsak zamanın ruhuna uygun anlayış ile belediyecilik yapmak gerekir” dedi.
ESAM söyleşilerine adaylar geliyor
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin “Mahalli İdareler’de Partilerin Kocaeli Vizyonu” konulu Ocak ayı söyleşi programına Ak Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahir Büyükakın konuk oldu. Luxory Garden Otel’de gerçekleşen program ESAM Kocaeli şube başkanı Aladdin Çakmak’ın açılış ve selamlama konuşması ile başladı. ESAM Kocaeli şubesinin dördüncü dönemde yürüttüğü söyleşiler de 31 Mart Seçimine kadar partilerin adayları davetli olacak.
“Hızlı değişimi yakalamak zorundayız”
Tahir Büyükakın konuşmasına şehirlerin, üretim araçları ve yönetim modelleri ile ilişkisine vurgu yaparak başladı. Büyükakın “ İnsanlık tarihi üretim ilişkilerine göre şehirleşme modeller yaşamıştır. Endüstri 1.0 diye tanımlayabileceğimiz Tarım Devriminden itibaren şehir modelleri farklılık göstermiştir. Yani üretim biçimi ile devlet – yönetim- sosyal yaşam - şehir kavramlarının algısı değişmiştir. Tıpkı bugünkü dijital dünyanın ilişkilerinin yarattığı gibi endüstri devrimleri de büyük değişimler yaratmıştır.
İşgücünün değişimi ve üretim araçlarındaki değişim ile şehircilik anlayışı da o kadar değişmiş oldu. Şimdiki bilgisayarların üretimin merkezine oturması nesnelerin interneti denilen olguların ortaya çıkışı ile değişen üretim ve şehir algısının, endüstri ve tarım devrimleri ile büyük benzerlikleri var. Böyle bir yeni dünyaya gidiyoruz. Şimdiki değişimin özelliği çok hızlı olmasından kaynaklanıyor. Bambaşka yere doğru gidiyoruz. Mesela bana sorsanız bunun için ne yaparsanız diye; işe eğitimden başlarım derim. Bir belediye başkanı için okullara robotik kodlama ve yazılıma dayalı laboratuvarlar oluşturması olmazsa olmazdır diye düşünüyorum.
“İl sınırlarında belediyecilik bir devrimdir”
Biz tarım devriminden sonraki sanayileşme ve makineleşmeye dayalı endüstri devrimlerini hep geriden takip ettik yada yakalayamadık. Yani zamanın ruhunu takip edemedik. Şimdi geldiğimiz noktada endüstri 4.0 yada 5.0 denilen bir olguyu yaşıyoruz. İşte hızlı değişen ve dönüşen bu dünyada sizin şehir yapınızın da devlet yapınızın da yeni bir örgütlenmeye ihtiyacı olur. Mesela sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Başkanlığı döneminden tecrübe ile ülke vizyonuna kattığı İl Sınırlarında belediyecilik kanununu reform, dönüşüm yada değişim gibi görmek hafif kalır, bu bir devrimdir. Şehrin hızlı yönetimine ve daha çok maddi imkanına katkı sağlamıştır.
Bununla birlikte merkezi yönetimde de gideceğimiz yere daha hızlı gidebilmemiz için yeni bir liderlik modeline ihtiyacımız vardı. Zamanın ruhunu yakalamak ve yeni nesiller medeniyetimizi yeniden imar etmek için yeni bir merkezi modele ihtiyacımız vardı. Bu da daha hızlı ve disiplinli yönetim yapısı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile tamamlandı.
“Kocaeli marka olmalı”
Belediyecilik ve yerel yönetimler, dünyadaki trendlere uyumlu bir şekilde geldiği noktayı dijital dünyanın geldiği noktayı yakalamalıdır. Tıpkı 18. Yüzyılda ortaya çıkan ulus devletler gibi şimdi de şehir devletleri ortaya çıkıyor. Şehirler ön plana çıkıyor. Şehirler markasını yarıştırıyor. Mesela markayı tartışırken Kocaelispor’u yeniden konuşmak zorunda kalıyorsunuz. Mesela bir kültür şehri olmak istiyorsanız dünya çapında bir sanat değeri yaratmalısınız, şarkı söyleyecek söz yazacak dünyaya bir şeyler söyleyecek insanlar yaratmak zorundasınız.
“Belediye 4.0 var artık”
Geleceğin dünyasında yer bulabilmemiz için geçmişimizi çok iyi anlayarak yeni değerler üretmek zorundayız. Atideki mazi olmalıyız. Mazideki değerlerimizi atiye öyle bir taşımalıyız ki, bu dünyayı inşa etme ülkümüz ve nizamımız devam etsin. Üretimde yoksanız değer yaratamazsınız. Aksi takdirde biz de tarihte yerini alan medeniyetlerden biri olur çıkarız. Değer yaratamayan toplumlar başkalarının değerleri ile yaşar.
Belediyecilikte artık eski belediyecilik olmaktan çıktı. Belediyecilikte de 4.0 var. Özetle yapmaya çalışacağımız şey Belediye 4.0 modeline geçmek olacaktır.
Söyleşinin sonunda ESAM Kocaeli Şube Başkanı Alattin Çakmak tarafından Tahir Büyükakın’a plaket taktim edildi.